Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά αλλά ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

 

Αν όλες οι μητέρες στον κόσμο θήλαζαν τα παιδιά τους αποκλειστικά  για τουλάχιστον έξι μήνες, τότε θα είχαμε 1.3 εκατομμύρια λιγότερους  παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο. Αποκλειστικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

 

Τα βρέφη που θηλάζουν προστατεύονται από διάρροιες και στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδες. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες,  άσθμα και έκζεμα ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει από αυτά Το μητρικό γάλα είναι εύκολο στην πέψη οπότε μειώνει την συχνότητα δυσκοιλιότητας και κωλικών. Επίσης ο θηλασμός βοηθά στη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, βοηθά στην κανονική ανάπτυξη της σιαγόνας και των δοντιών και είναι ανέξοδος και πρακτικός.

 

Για τη μητέρα εκτός από το συναισθηματικό δεσμό με το βρέφος, παρέχει προστασία από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

 

Ο θηλασμός είναι δικαίωμα του κάθε βρέφους. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής.

 

Για να πετύχει όμως ο θηλασμός χρειάζεται η μητέρα να θέλει να θηλάσει, να γνωρίζει τις βασικές αρχές του θηλασμού και να έχει υποστήριξη.