Μητρικός Θηλασμός κάτι παραπάνω από απλή τροφή

Υλικό εκπαιδευτικών σεμιναρίων μητρικού θηλασμού από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού "Δώρο Ζωής"  για ενημέρωση των εγκύων και νέων γονιών για το μητρικό θηλασμό με σκοπό την ενδυνάμωση του δικτύου στήριξής τους για να μπορέσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους το δώρο ζωής που λέγεται μητρικός θηλασμός.

 

Μητρικός Θηλασμός κάτι παραπάνω από απλή τροφή

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο για τη θρέψη

Η κυρίαρχη κουλτούρα του μπιμπερό μας έχει μάθει να σκεφτόμαστε τη φροντίδα του μωρού ως απλή θρέψη – τάισμα. Όταν μια μητέρα θηλάζει το δεκαοκτώ μηνών αγόρι της, οι φίλες της την αποδοκιμάζουν λέγοντας: «το γάλα σου δεν προσφέρει πια τίποτα στο παιδί» ή ότι «είναι πολύ μεγάλος για να θηλάζει» ή «πάλι θα φάει;».

Μύθοι και αλήθειες!

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά αλλά ο αριθμός των μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό

Ο θηλασμός αποτελεί μια πρακτική για την οποία όλοι – επαγγελματίες υγείας, ειδικοί και μη, φίλοι και συγγενείς – έχουν τις απόψεις τους, απόψεις όμως που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη και φέρνουν τη θηλάζουσα μητέρα σε σύγχυση.

Οφέλη θηλασμού πέραν των έξι μηνών

Θηλασμός πέραν των έξι μηνών: ανεκτίμητος και αναντικατάστατος

Η Ελληνίδα που συνεχίζει να θηλάζει το 18 μηνών παιδί της έρχεται συχνά αντιμέτωπη με εχθρικές τοποθετήσεις από επαγγελματίες υγείας και από τον κοινωνικό της περίγυρο. «Μα το θηλάζεις ακόμα;», «το γάλα σου δεν προσφέρει πλέον τίποτα στο παιδί», «το κακομαθαίνεις» και πόσα άλλα.

H μοναδικότητα του μητρικού γάλακτος

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι ανυπέρβλητος; Γιατί δε θα φτιαχτεί ποτέ επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη που να μοιάζει έστω στο ελάχιστο στο μητρικό; Μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν την ανωτερότητα του μητρικού γάλακτος είναι η μοναδικότητά του σε κάθε χωροχρονική στιγμή.

 

Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»

Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν ορίσει δέκα προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»: Αυτά τα δέκα βήματα γιορτάζουμε φέτος στους εορτασμούς για την εβδομάδα θηλασμού και θα θέλαμε να δούμε και στην Κύπρο κάποια μαιευτήρια να παίρνουν την πιστοποίηση «φιλικά προς τα βρέφη».
 

Ο θηλασμός είναι δικαίωμα του κάθε βρέφους

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά αλλά ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

 

“Τελικά και ο μητρικός θηλασμός βλάπτει”: Μια απάντηση

Στις 13 Ιανουαρίου 2011 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό BMJ ένα άρθρο που έκτοτε έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Μητέρες διαβάζουν σε εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους ανησυχητικά κείμενα με τίτλους «Και ο θηλασμός μπορεί να βλάψει» ή «θηλασμός με μέτρο». Ποια είναι η αλήθεια;