Ο θηλασμός δεν είναι μόνο για τη θρέψη

Η κυρίαρχη κουλτούρα του μπιμπερό μας έχει μάθει να σκεφτόμαστε τη φροντίδα του μωρού ως απλή θρέψη – τάισμα. Όταν μια μητέρα θηλάζει το δεκαοκτώ μηνών αγόρι της, οι φίλες της την αποδοκιμάζουν λέγοντας: «το γάλα σου δεν προσφέρει πια τίποτα στο παιδί» ή ότι «είναι πολύ μεγάλος για να θηλάζει» ή «πάλι θα φάει;».

Μύθοι και αλήθειες!

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά αλλά ο αριθμός των μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό

Ο θηλασμός αποτελεί μια πρακτική για την οποία όλοι – επαγγελματίες υγείας, ειδικοί και μη, φίλοι και συγγενείς – έχουν τις απόψεις τους, απόψεις όμως που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη και φέρνουν τη θηλάζουσα μητέρα σε σύγχυση.

10 Βήματα για να θηλάσεις με επιτυχία

  1. Προσπάθησε να ενημερωθείς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για τα οφέλη και τις ορθές πρακτικές μεθόδους  επιτυχίας του αποκλειστικού θηλασμού.
     
  2. Ζήτησε από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες στο μαιευτήριο όπου θα γεννήσεις να   εφαρμόσουν τουλάχιστον για το δικό σου παιδί τα 10 βήματα.
     
  3. Ζήτησε βοήθεια για να κρατήσεις το βρέφος σου σε επαφή σώμα με σώμα αμέσως μετά τη γέννηση και  να ξεκινήσετε το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννηση.